Glada Vappen!




Matinspiration från Tallin

Ceasarsallad med tigerräkor på restaurang Basiilik.
Ceasarsallad med tigerräkor på restaurang Basiilik.
Ceasarsallad med lax på samma restaurang.
Crème brûlée på ett café.
Fisktallrik på Eckerö linjens buffé.



Mjöd

Receptet finns på farinsocker-påsen! :) Glad Vapp!!

Färdigt!



Knackkorvssoppa

 

Du behöver:


1,5 liter vatten

3 grönsaksbuljontärningar

svartpeppar

7 st potatisar

2 påsar soppgrönsaker

ett paket knackkorv

persilja

 

Gör så här:

 

Koka upp vatten och lägg i buljongtärningarna. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg potatisen och soppgrönsakerna och peppar i kastrullen och låt koka ca 15 min. När det nästan är färdigt, lägg i korven skuren i mindre bitar. Hacka till sist persilja och strö över alltihopa.

 




Carbonara

 

 

Du behöver:

 

4 dl pasta

salt

180g bacon

1 msk vitvinsvinäger + 3 msk vatten

½ dl parmesanost

4 st äggulor

svartpeppar

 


Gör så här:

 

Koka upp vatten, salta och lägg i pastan. Stek baconet tills de fått lite färg och häll i vinägern och vattnet. Låt puttra tills vätskan kokat in. Blanda äggulor, ost och svartpeppar i en skild skål. Häll bort vattnet från den färdiga pastan och häll i oströran. Blanda om ordentligt. Lägg därefter i baconet och rör om. Servera med lite extra parmesanost och några varv med pepparkvarnen.

 




Hemmaburgare

 


Du behöver:

 

Biffar

400g malet kött

2 ägg

½ burk gräddfil/½ dl grädde

½ skorpsmulor

½ tsk svartpeppar

1 tsk salt

1 tsk oregano

1 tsk timjan

1 finhackad lök

 

Gör så här:

 

Blanda skorpsmulor, gräddfil eller grädde, ägg och kryddor i en skål. Låt smeten svälla i 10 min. Blanda sedan ihop smeten med löken och köttetoch forma biffar. Stek på medelhög värme tills de är färdiga.

 

Att lägga i burgarna:

 

Skivat bröd

Ketschup

Senap

Salsa-sås

Sallad

Tomatskivor

Ostskivor

Saltgurka

Rucola

Gräddfilssås med valfria kryddor.

 

 




Hönssås med ris

 

 

Du behöver:

 

400g hönsstrimlor i honungsmarinad

2 dl matlagningsgrädde

Ris

Sallad: grön sallad, gurka, tomat, rucola.

 

Gör så här:

 

Stek hönsstrimlorna i lite olja tills de inte är ljusröda på någon sida. Häll i grädden och valfria kryddor. Jag använde salt, peppar och starkt paprikapulver. Låt puttra en stund tills grädde har kokat in lite i hönan. Smaka och krydda mer om det behövs.

 

Servera med ris och en god sallad




Mat för sommarformen

Den som vill lägga lite extra krut på sommarformen eller annars bara tycker att det där med LCHF är en bra grej, kan prova detta. Så klart alla andra också. Enkelt, snabbt och GOTT! :)

 

 

Gör så här:

 

1. Stek en hönsbiff.

2. Gör en gräddfilssås med valfria kryddor.

3. Gör en sallad med grön sallad, avokado, gurka och apelsin.

 




Pasta med maletköttsås på italienskt vis

 

 

Du behöver:

 

400-500g tagliatelle eller annan pasta

salt

 

1 gul lök

lite olja

400g malet kött

4 msk matlagningsvin / 1 msk vitvinsvinäger + 3 msk vatten

4 msk grädde

1 tsk salt

½ tsk socker

1 burk krossade tomater

ca 20 svarta oliver

svartpeppar

parmesanost eller pecorino

 

Gör så här:

 

1. Skala och hacka löken. Stek den i oljan på medelhög värme tills den blivit mjuk och genomskinlig.

2. Lägg i malet kött och stek tills den inte är ljusröd någonstans.

3. Häll i vin och låt det puttra i 5 min. Rör om då och då.

4. Häll i grädde och låt puttra i ytterligare 5 min eller tills grädden kokat in i köttet.

5. Lägg i salt och socker, tomaterna och oliverna. Rör om och sänk värmen så att såsen bara nätt och jämnt bubblar. Låt såsen puttra minst 30 min. Häll på lite vatten om såsen blir torr.

6. Koka pastan i kokande och saltat vatten.

7. Häll bort vattnet då pastan är al dente och lägg den i stekpannan med såsen. Ta några varv med pepparkvarnen och riv parmesanost över. Klart!

 




Blåbärsmuffins

 

 

Du behöver:

 

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta blåbär

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör försiktigt ner de frysta blåbären.
3. Placera ut pappersformar i "hålen" på en muffinsplåt, fyll dem till 2/3.
4. Grädda i cirka 20 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg och inte är kladdiga inuti (prova med en sticka).

 

Klara att mumsa i sig! :)

 




Vitsvanshjort med klyftpotatis och viltsky

All viltfärs är rätt så mager och behöver en skvätt grädde för att bli saftig. Man kan välja vilken viltfärs man vill och råkar ha tillgång till. Till just de här biffarna har jag använt vitsvanshjort, som jag fått av en bekant.

 

 

 

För 4 personer behöver du:

 

Viltfärs:

500 g viltfärs

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk torkad rosmarin eller timjan

1 pressad vitlöksklyfta

2 dl vispgrädde

2 msk smör

 

Klyftpotatis:

8 potatisar

2 msk smör

1 tsk rosmarin

salt

1 tsk socker

 

Viltsky:

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olja

2,5 dl vatten

½ dl vitvinsvinäger + 1,5 dl vatten

½ dl kalvfond

1 tsk torkad rosmarin eller timjan

salt

1 tsk vetemjöl + lite vatten

 

Gör såhär:

 

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Potatis: Tvätta och skär varje potatis i 4 st klyftor. Lägg i en skål. Smält smöret i en liten kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt rosmarin, salt och socker. Rör om och sprid ut på en plåt med skalet nedåt.

3. Baka potatisarna i ugnen ca 30 min.

4. Viltsky: Grovhacka lök och vitlök. Färs den i olja under omrörning till den fått lite färg.

5. Tillsätt vatten, vitvinsvinäger, kalvfond och rosmarin. Låt sjuda utan lock 15-20 min, tills 2 dl återstår. Sila och pressa ur löken. Rör ut vetemjölet i lite vatten och rör ner i skyn och koka upp. Lägg i ca 1 msk mjölk och smaka av med salt. Värm före serveringen.

6. Färs: Blanda färsen med ägg, salt, rosmarin och pressad vitlök. Rör ner grädden lite i taget.

7. Stek biffarna på medelhög värme i smör i 3-4 min på var sida. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Lägg biffarna ovanpå potatisarna i ugnen. Stek färdigt i 5-7 min. Servera tillsammans med viltskyn och en grönsallad till.

 




Glad Påsk!




Festköttbullar

Här kommer ett tips på köttbullar som har det där lilla extra, och som bra kan serveras på t.ex. ett buffébord. Passar bra till vårens och sommarens alla festligheter som studentkalas, konfirmationskalas eller varför inte till midsommarn.

 

 

Du behöver:

 

1 dl ströbröd

1 ½ dl kokis

1 lök

400g malet kött (svin-nöt)

1 ägg

1 tsk salt

½ tsk peppar

2 tsk paprikapulver

1 msk Worcestershiresås

 

Gör såhär:

 

Värm ugnen till 225 grader. Låt ströbrödet svälla i kokisen ca 10 min. Hacka löken mycket fint. Tillsätt den och de andra ingredienserna i massan. Rör om väl.

 

 

 

 

Forma bullar med våta händer och lägg på en plåt. Stek ca 25 min i mitten av ugnen.