Spring




Min favoritblomma nr 1. Hur kan en så vacker blomma heta "Ranunkel"?!

(Bilden tagen från weheartit.com)




Kycklingben & couscous-sallad

Matlagning behöver inte alltid vara så svårt. Man kan bra köpa färdigt marinerade kycklingben som man bara sätter i ugnen och så piffar man till det med en enkel och god sallad till. Sallader kan man ju variera i det oändliga, man tar det man tycker mest om eller det man råkar ha hemma. Om man vill kan man också göra en gräddfilssås att ringla över couscous-salladen.

 

Du behöver:

 

550 g marinerade kycklingvingar

 

2,5 dl couscous

5 dl kokande vatten

2 msk olja

2 tomater

stora vita bönor

några oliver

soltorkade tomater

½ lök

salt

peppar

torkad basilika

en knippe färsk persilja

 

Gör så här:

 

1. Lägg kycklingvingarna på en plåt i ugnen på 250 grader i ca. 20-30 min.

2. Häll couscous, peppar, salt, torkad basilika och olja i en skål. Häll kokande vatten över och låt couscousen svälla.

3. Lägg i tomattärningar, bönor, oliver, soltorkade tomater, hackad lök och persilja och rör om ordentligt. Smaka och krydda mer om det behövs. Klart!

 




Äppelpaj med vaniljglass

 

En av mina favoritefterrätter kommer här! Superlätt och riktigt gott.

 

Du behöver:

 

4 äppel

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl socker

75 g smör

 

Gör så här:

 

1. Riv äpplena på rivgärnets grova sida och lägg rivet i bottnen på en pajform.

2. Blanda ihop havregryn, vetemjöl, socker och smör i en skål.

3. Smula degen över äppelrivet i pajformen och lägg in i ugnen på 200 grader, i ca 30 min.

 

Servera ljummen med vaniljglass!




Makaronilåda

 

Mitt egna recept på en fast makaronilåda, som inte rinner ut på tallriken.

 

 

Ugn: 200 grader C.

 

Du behöver:

 

6 dl makaroner

salt

400-500g malet kött

1 lök

2 msk olja

salt

peppar

paprikapulver

 

Äggstanning:

 

5 dl mjölk

4 ägg

½ tsk salt

1 tsk basilika

 

Gör så här:

 

1. Koka makaronerna i saltat vatten.

2. Skala och hacka löken, fräs den i olja och tillsätt köttet. Stek tills det fått färg.

3. Krydda.

4. Blanda köttet med makaronerna och häll allt i en smord ugnsform.

5. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor och häll över makaronerna och köttet.

6. Grädda i 200 grader C. ca 1h, för att få en riktigt knaprig och god yta.

 

Servera med ketchup, lite peppar från en pepparkvarn och en god sallad till. Ät upp!

 




Macarons med chokladfyllning

 

Foto: Matilda

 

Du behöver:


240g äggvita (ca. 2 dl)

70g socker (ca. 0,7 dl)

300g finmald mandel (ca. 5 dl)

1 vaniljstång/ca 3 msk vaniljsocker

300g florsocker (ca. 3,3 dl)

300g socker till sockerlag (ca. 3 dl)

100g vatten till sockerlag (ca. 1 dl)

 

Gör så här:


1. Sätt ugnen på 160 grader C.

2. Fördela äggvitorna i två skålar.

3. Blanda mandeln och florsockret i en skild skål. Tillsätt äggvitorna ur den en skålen och blanda ihop.

4. Häll socker och vatten i en kastrull. Värm på hög värme tills allt socker har löst sig, det tar ca. 4 min.

5. Vispa upp äggvitorna ur den andra skålen och tillsätt vaniljsockret och sockret, lite i taget medan du vispar.

6. Tillsätt försiktigt den varma sockerlagen medan du vispar marängen. Vispa det hela i ca 15 min tills smeten är riktigt glansig.

7. Blanda i mandelblandingen och rör runt ordentligt. Lägg smeten i en sprits med en "rund öppning".

 

Spritsa ut passliga klickar på ett bakplåtspapper.

 

 

Låt dem ligga i ca 30 min innan du lägger in dem i ugnen, annars är risken stor att de spricker i ugnen.

 

Lägg in dem i ugnen på 160 grader C, i 12-18 min.

 

 

Låt de färdiga macaronsen ligga och svalna en stund och ta sedan försiktigt loss dem.

 

Chokladfyllning

 

Du behöver:


25g kakao (ca. 0,6 dl)

½ dl kokt vatten

340g smör

60g florsocker (ca. 0,7 dl)

450g smält kall choklad

lite salt

 

Gör så här:


1. Blanda kakaon med det varma vattnet.

2. Smält chokladen i en skål över en kastrull kokande vatten, och låt den kallna.

3. Vispa ihop smör och florsocker med en elvisp till det blir en fluffig smet.

4. Tillsätt den smälta chokladen och vispa försiktigt ihop.

5. Häll i kakaon som du tidigare blandat med varmt vatten och vispa vidare.

 

(Om du inte använder all chokladkräm kan du förvara den i kylskåpet i 5 dagar eller frysa ner den upp till en månad. Innan du använder den tinar du bara upp den och vispar upp den pånytt).

 

Fyll en sprits med "rund öppning" och spritsa chokladkräm på hälften av macaronsen. Lägg den andra hälften som lock ovanpå. Klart!

 

 

P.S. Den finfina bilden överst har min syster Matilda tagit. Hennes fotosida hittar ni på http://tildaah.kuvat.fi/kuvat//

 

·

 




Pasta med pestohöna




Ett enkelt vardagsrecept för två personer, på max 30 min.

 

Du behöver:


4 dl okokt pasta

2 tsk salt

400g strimlade hönsstrimlor i honungsmarinad/naturella

1 msk pesto (om man har naturella hönsstrimlor kan man sätta 3 msk)

1 gul lök

½ röd paprika

lite olja att steka i

Som extra bonus kan man ha lite rostade pinjenötter att strö över.

 

Gör så här:


1. Lägg en kastrull med mycket vatten i och koka.

2. Hacka löken.

3. Stek löken i lite olja, tillsätt hönsstrimlorna och stek tills de fått färg.

4. Lägg i peston och låt puttra en stund.

5. Lägg saltet och pastan i det kokande vattnet.

6. Rosta lite pinjenötter i en torr stekpanna, rör om hela tiden. De är klara då de fått lite färg.

7. Då det är några minuter kvar tills pastan är klar, lägger du i en halv strimlad paprika i såsen. Stek allt en liten stund. Paprikan skall ha lite tuggmotstånd kvar, så stek den inte helt mjuk.

Lägg pastan och såsen på en tallrik och stör pinjenötter över. Ät upp!

 




Välkommen till min nya matblogg!

Inom en snar framtid kommer denna blogg att börja fyllas med fantastiska recept på god mat och smarriga bakverk, enkla tips och trix för både vardag och fest. Häng med!