Ostkaka med blåbär på morsdag

 

Du behöver:

 

200g Digestivekex

75g smör

 

Fyllning:

 

4 gelatinblad

1½ dl socker

3 tsk vaniljsocker

2 ½ msk citronsaft

3 dl vispgrädde

2 msk hett vatten

200g osmaksatt färskost

 

Glasyr:

 

200 frysta blåbär

1 dl blåbärssaft

4 gelatinblad

2 msk hett vatten

 

Gör så här:

 

Kexbotten:

 

1. Krossa kexen fint och smält smöret. Blanda ihop dessa. Lägg i en kakform med löstagbar kant. Tryck ut jämnt i bottnen av formen och ställ in i kylskåpet.

 

Fyllningen:

 

2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 min.

3. Blanda ihop socker, vaniljsocker, ost och citronsaft.

4. Vispa grädden till ett skum i en skild skål.

5. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och häll 2 msk varmt vatten över dem. Rör om så att allt smälter.

6. Häll gelatinet i en tunn stråle i ostblandningen under ständig omrörning. Vänd därefter ner gräddskummet i blandningen. Lägg alltihopa över kexkrosset i kakformen och jämna till ytan.

7. Ställ i kylskåpet över natten.

 

Glasyr:

 

8. Smält blåbären och blanda ihop dem med saften.

9. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i 5 min.

10. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och häll 2 msk varmt vatten över dem.

11. Häll gelatinet i en tunn stråle över blåbären och rör om.

12. Häll allt över fyllningen i kakformen och ställ i kylskåpet i ca 3h.

 

Njut!




Förrätt med räkor

 

Du behöver:

 

2 skivor gott bröd (rostat)

smör

2 salladsblad

 

Räkröra:

20 oskalade räkor

1 tomater

1/2 lök, finhackad

1 näve basilika, hackad/ 1 tsk torkad

saften av 1/2 citron

3 msk sweet chili sås

salt och svartpeppar

 

Gör så här:

 

Skala räkorna och pressa ut så mycket vätska du kan genom en sil. Ta bort inmaten på tomaterna och hacka tomatköttet i små bitar.

Hacka rödlöken och basilikan. Blanda allt detta i en skål. Pressa citronen över och häll på sweet chilisås. Smaka av med salt och peppar.

Bre smör på bröden och lägg på ett salladsblad. Lägg upp räkröran och dekorera med ett basilikablad om man har. Mums!

 




Rostbiff

Krydda rostbiffen med salt och peppar. Stek den i ugnen med en stektermometer instucken på tjockaste stället. Stek den i 150 grader tills termometern visar 60 grader. Servera med en sallad och en god sås! Vill man kan man också servera t.ex. klyftpotatis till.




Grova semlor

 

Du behöver:

 

1 paket jäst

5 dl mjölk

2 msk honung

1 msk salt

1 dl linfrön

5 dl rågsikt

7 dl vetemjöl

 

 

Gör så här:

 

1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm mjölken fingervarm (37 grader). Häll lite av mjölken på jästen och rör tills den löst sig.

3. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrön, rågsikt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa i 40 min.

4. Forma semlor och låt jäsa i 30 min.

5. Sätt ugnen på 225 grader och grädda semlorna i 15 min.

 




Ramonrao

 

Du behöver:

 

1 paket hönsstrimlor i honungsmarinad

½ squash i tärningar

1-2 msk olja

1 msk curry

2 stora vitlöksklyftor skalade i skivor

1 burk krossade tomater

1 msk färsk ingefära/½ msk torkad på burk

1,5 tsk salt

1-1,5 tsk garamasala

1 tsk kardemumma

1-3 msk mango chutney

 

Gör så här:

 

1. Stek hönan i oljan.

2. Sätt i curry, vitlök och krossade tomater.

3. Lägg i ingefära, salt, garamasala och kardemumma. Låt puttra i minst 20 min.

4. Lägg i squashen och låt puttra i 3-4 min.

5. Lägg i mango chutneyn.

 

Servera med ris och raita.

 




Fetaostbiffar med sallad

 

Du behöver:

 

400g malet kött

2 ägg

½ dl skorpsmulor

1 dl grädde

1 hackad lök

1 tsk timjan

½ tsk peppar

1 tsk salt

1 förpackning valfri fetaost

 

Gör så här:

 

1. Blanda ihop ägg, skorpsmulor, grädde, lök och kryddor. Låt skropsmulorna svälla 10 min.

2. Blanda i köttet och osten. Forma biffar.

3. Stek i fett på medelhög värme tills biffarna är färdiga.

 

Servera med sallad och en gräddfilssås till och lite fetaosttärningar ovanpå.